Scopul Psihologiei aplicate în domeniul securităţii naţionale

Psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale vizează, în primul rând, asigurarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă.
Principalul obiectiv îl reprezintă examinarea psihologică a subiecţilor, în vederea evaluării şi determinării compatibilităţilor dintre capacităţile intelectuale, abilităţile psihice generale, structura de personalitate şi cerinţele specifice posesorului şi utilizatorului de armament şi muniţie. De asemenea, un alt obiectiv important al acestui domeniu este adaptarea personalului la mediul de muncă specific, creşterea eficienţei personale şi menţinerea sănătăţii psihice.
Această ramură a psihologiei s-a dezvoltat tot mai mult în ultimul timp, mai ales dacă analizăm multitudinea de evenimente care se petrec în jurul oamenilor şi impactul lor asupra psihicului acestora. Mai ales în cadrul activităţilor cu grad ridicat de risc este necesară prezenţa unei astfel de structuri, deoarece pot exista evenimente cu impact negativ asupra psihicului angajaţilor din respectivele unităţi.
Prevenirea precum şi tratarea unor astfel de evenimente traumatizante revin psihologilor specializaţi. Multitudinea de accidente, atentate, omoruri sau sinucideri au făcut ca să se pună foarte mare accent pe evaluările psihologice în domeniul securităţii şi nu numai.
Astfel, observăm că un scop important al evaluărilor din această ramură constă şi în necesitatea de a găsi resurse umane compatibile activităţilor specifice.