Cine practică Psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale?

Psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale este practicată numai de psihologi autorizaţi în acest domeniu.
Această arie de activitate poate fi desfăşurată numai de către psihologii care deţin dreptul de liberă practică în specialitatea „Psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale”, acordat de către Colegiul Psihologilor din România – Comisia de psihologie pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
În cazul în care este necesar să se intervină şi pe partea de consiliere psihologică şi psihoterapie, pe lângă atestatul menţionat mai sus, psihologii trebuie să deţină şi dreptul de liberă practică în specialitatea consiliere psihologică sau psihoterapie, acordat tot de către Colegiul Psihologilor din România – Comisia de psihologie clinică şi psihoterapie.
Atestatul de liberă practică în specialitatea „Psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale” se obţine parcurgând procedurile Comisiei de psihologie pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi conform Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România şi Hotărârii nr. 788 din 14 iulie 2005 este obligatorie pentru:
• psihologii din sectorul public, cât şi din cel privat care prestează servicii psihologice în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
• psihologii care, în condiţiile legii, avizează psihologic persoanele care solicită permis de armă;
• specialiştii care desfăşoară activităţi de evaluare a comportamentului simulat prin tehnica poligraf. (doar pentru psihologii care deţin atestat de libera practica în specialitatea psihologie judiciară – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf).