Cele 5 cuvinte magice care pot schimba lumea

 


poza-cinci-cuvinte       Cuvintele au o putere nebanuită, care pot face multe: pot să unească oameni, pot să despartă oameni, pot schimba situaţii, pot împăca sau pot răni. Cuvintele au atribuite valori diferite, de exemplu, anumite cuvinte pot fi simple pentru anumiţi oameni, în timp ce pentru alţii au o deosebită valoare.
        Toate cuvintele (a se înţelege cele pozitive) sunt importante, au rolul lor, dar unele dintre ele, în anumite momente cheie, sunt esenţiale.
      Voi vorbi în acest articol despre 5 cuvinte importante, care apropie oamenii, îi împacă, îi fac pe oameni să se simtă apreciaţi, îi fac valoroşi, le rezolvă problemele sau schimbă situaţii în bine.
        Aceste cuvinte sunt: TE IUBESC, TE ROG, MULŢUMESC, IARTĂ-MĂ, AM ÎNCREDERE!
        TE IUBESC! Oamenii în general, evită să îşi exteriorizeze sentimentele, din varii motive, ori că nu vor să pară prea îndrăgostiţi, ori că sunt de părere că nu trebuie spuse decât foarte rar, ori din ruşine, din diverse temeri, păreri care sunt greşite. Trebuie să învăţăm că trebuie să ne exprimăm sentimentele, mai ales cele frumoase persoanelor iubite, şi trebuie să reţinem că nu există o limită în rostirea acestor frumoase cuvinte, deoarece iubirea faţă de orice şi oricine (soţie, soţ, copil, mamă, tată, frate, soră, bunici, prietenă, prieten, etc.) trebuie exprimată atât prin cuvinte cât şi prin gesturi.
        TE ROG... Două cuvinte deosebit de importante în grupurile sociale. Arată buna creştere a celui care le rosteşte, respectul faţă de cel căruia i se adresează şi va avea ca efect soluţionarea cererii cu mare drag, cu o promptitudine mult mai mare şi cu apreciere din partea interlocutorului. Deci şi pe acesta folosiţi-l nelimitat şi fară restricţii oriunde, în familie, la serviciu, la cumpărături, în orice mediu social. Aceste două cuvinte vă vor descrie pe voi înşivă.
        MULŢUMESC! Un cuvânt care este în strânsă legatură cu cel de dinainte, mai precis cu "Te rog!". Acest cuvânt ca şi precedentul arată buna creştere, şi bunele maniere ale celui care îl rosteşte şi arată respectul şi aprecierea lui faţă de persoana căruia îi adresează cuvintele. Prin acest cuvânt se vede atitudinea individului faţă de cei din jur.
        În plus avem multe de câştigat după rostirea lui, deoarece în foarte multe situaţii odată ce i-ai mulţumit unui om pentru ceva, cu siguranţă omul respectiv va reţine respectul arătat şi te va surprinde cu ceva pozitiv şi pe viitor, deoarece l-ai făcut să se simtă util, că ţi-a fost de un real ajutor, că munca lui a fost apreciată şi cu siguranţă, dacă acele cuvintele au fost rostite din inimă nu vor înceta să reapară.
        IARTĂ-MĂ... Este un cuvânt ce trebuie folosit de orice persoană indiferent de statutul ei, atunci când greşeşte cu ceva altei persoane şi nu numai. Este o expresie care este în strânsă legatură cu prima, respectiv cu “TE IUBESC!”, dar nu dependentă. Acest cuvânt ne arată în primul rând sentimentele faţă de cel de lângă noi, ne arată că am reflectat asupra faptului şi ne-am dat seama de situaţie şi de greşeală, dar mai ales demonstrează faptul că persoana care o rosteşte îşi doreşte ca relaţia cu cel de lângă să nu aibă de suferit din cauza greşelii, deci se pune mai presus de toate relaţia decât câştigul sau dreptatea. Mai ales dacă este vorba de o relaţie familială, mai ales soţ-soţie, expresia ne arată că mai presus de orice orgoliu stau sentimentele frumoase, legătura dintre cei doi şi ne arată smerenia din inimi.
        AM ÎNCREDERE! Expresie ce arată cel mai întâi forţa pe care i-o acordăm celui căruia îi adresăm cuvintele. Am încredere în tine, am încredere în noi, am încredere în mine. Acest grup de două cuvinte are ca efect creşterea stimei de sine, a motivaţiei, a puterii şi capacităţii omului sau a grupului de a reuşi, dar şi unirea şi succesul relaţiei dintre oameni. Cu toţii avem nevoie de încredere în noi înşine şi să cunoştem faptul că şi cei din jur au încredere în noi.
        Aşadar, după cum vedem, aceste cuvinte extrem de frumoase sunt şi foarte folositoare în orice grup social, pornind în primul rând de la familie, mediul în care aceste cuvinte ar trebui auzite pentru prima dată şi învăţate, ajungând până la diverse micro- sau macrogrupuri sociale. De asemenea nu trebuie să uităm faptul că trebuie să le folosim mereu, oriunde, oricât, să dăm exemplu celor din jur de un comportament civilizat. Cu toate că trăim într-o eră aşa zis civilizată, vorbim foarte urât şi nepoliticos, şi de aceea este imperios necesar să îi învăţăm pe copiii noştri să vorbească frumos, civilizat şi respectuos, dar şi pe adulţii şi pe toţi cei din jurul nostru să îi învăţăm şi să îi invităm la un comportament civilizat chiar prin propriul nostru exemplu de comportament.
        Subliniez de asemenea importanţa exprimării sentimentelor persoanelor dragi nouă, trăiri care trebuie exprimate în orice moment şi cel puţin o dată pe zi să oferim un zâmbet, o îmbrăţişare şi o vorbă bună şi frumoasă celor din viaţa noastră.
        De aceste 5 cuvinte putem face exces, ca de altfel şi de multe alte cuvinte pozitive şi să încercăm să eliminăm cât mai multe cuvinte negative sau neplăcute. Trăim în anii civilizaţiei, ne dorim ţări civilizate, dar haideţi să începem cu vocabularul, gesturile, comportamentele şi atitudinile noastre, în primul rând şi pentru început. Haideţi să fim schimbarea pe care dorim să o vedem în lume prin schimarea gândurilor şi vorbelor noastre. Căci din gânduri şi vorbe bune vor ajunge să se nască gesturi şi comportamente bune, ca apoi să apară oameni şi societăţi frumoase, sănătoase, culte şi bune.

Autor - Psih. Neacsa Ionela Cristina

Inapoi la sectiunea Articole