Aprecierea, implicarea, empatia si iubirea in viata de cuplu...

 


poza-apreciere        Cine trebuie să fie pe locul doi?
        Există oare locul doi în cuplu?
        Poate să existe, oare, planul doi privind soţia (sau soţul în unele cazuri)?
        Eu cred că nu! Nu trebuie să existe o competiţie între soţi, cine să fie pe primul loc, cine pe al doilea, sau cine să fie sub papuc şi care să fie cocoşul.
        Nimic din toate acestea nu trebuie să existe, deoarece dacă s-ar întâmpla toate acestea relaţia dintre cei doi nu s-ar mai numi relatie, nu ar mai apărea ca o legătura a celor doi, iubirea pură nu ar mai exista, toate visele clădite despre iubire şi familie ar disparea.
        Chiar dacă, în unele cupluri, există un iniţiator, sau un activ, sau un curajos, asta nu înseamnă că el conduce, că vrea să controleze, sau şi-a propus sa conducă. El nu conduce, doar are mai multe planuri, vise, mai mult curaj. Nu contest faptul că există şi parteneri care vor să deţină puterea, controlul, dar revin la întrebarea de mai sus, s-ar mai numi acea familie, FAMILIE? Nu cred... Familia înseamna unire, forţă, iubire, înţelegere, bunătate şi bunastare sufletească.
        Dar oamenii au obiceiul să eticheteze, să barfească, să comenteze sau să şicaneze oamenii de langă ei, din varii motive care ţin strict de persoana lor, dar inainte de a comenta, înainte de a face analize si de a cataloga că "X e sub papucul nevestei", sau "cocoşul în casa vecinei e bărbatu-său", să analizăm mai bine, să reflectăm şi să gândim mai profund asupra papucului şi cocoşului. Sunt oare ei autoritari, vor ei sa deţină controlul, sau acea familie e formată dintr-o persoană de tip iniţiator-întreprinzător şi unul de tip mai retras, fără a avea un spirit de întreprinzator? Oamenii au temperamente diferite, nu işi propun "eu vreau sa deţin controlul soţului sau a soţiei", deoarece nu cred o astfel de persoană care ar gândi aşa şi-ar mai dori să îşi întemeieze şi să aibă o familie autentică!
        Revenind la planul doi în familie, am acelaşi răspuns: NU! Nu trebuie ca într-o familie să existe planul doi privind un membru de al ei! Ambii soţi se află si trebuie să se afle întotdeauna pe primul plan, indiferent de situaţie. Oricât de urgente ar fi anumite treburi, cea mai urgenta e familia, soţia ta sau soţul tău!
        Mulţi, mai ales cei care se află la început de drum, se pot întreba de unde să stie toate astea, există cursuri, carti pentru a învăţa despre viaţa de familie? În primul rând acestea ar trebui să se înveţe din familia initial, adică de la părinţi, iar dacă din păcate în prima familie nu a existat o viaţa de familie armonioasă, atunci ar trebui ca tânărul să aibă suficientă voinţa şi dragoste pentru a face toate aceste lucruri bine. Cartea unde se află aceste învăţături se află în inimă, şi se numeşte iubirea, numai că nu este o carte palpabila, ci ce se naşte în şi din tine! Dacă îţi iubesti cu adevărat partenerul nu va trebui vei simţi cu siguranţă aceste lucruri, fără să mai fi fost nevoie să le înveti de undeva, deoarece interiorul tău ţi le va dicta şi le vei simţi, numai să nu te laşi influenţat de şicanele din jur.
        Iar dacă s-ar întâmpla să simti oricare dintre cele două situaţii de mai sus (să faci pe dictatorul şi să conduci, sau să crezi nefondat că eşti condus), această sentiment ar putea fi semnalul că ceva nu este în regulă, fiind posibil ca să nu îţi iubeşti îndeajuns de mult partenerul, sau că tu ai vrea să fi liderul, ca ai vrea de fapt să conduci şi asta te frustează, sau de altfel acest sentiment ar putea fi rezultatul unor influenţe ale celor din jur, prieteni, colegi, anturaj într-un cuvant, care fac "glumiţe nevinovate" şi care se răsfrâng inconştient asupra relaţiei, asupra ta şi implicit asupra partenerului, ajungând să îţi cataloghezi partenerul pe seama a ceea ce îţi spun, transmit şi te fac sa te simti alţii, lucruri şi întâmplări care nu trebui să existe în interiorul unui cuplu.
        Aşadar, primul loc într-o relaţie e al amândurora, iar planul doi (indiferent de ce), în familie, nu există!

Autor - Psih. Neacsa Ionela Cristina

Inapoi la sectiunea Articole