Gânduri albe și curate pentru sărbătoarea iernii

 


poza-sarbatoarea-iernii          De câteva zile, mă tot gândeam să scriu ceva, dar nu ştiam cu ce şi despre ce să încep, având în vedere că e o perioadă frumoasă, sfântă, în care sărbătorim Naşterea Mântuitorului. E şi sfârşit de an, şi voiam să fie ceva în acord cu această frumoasă perioadă.
        Aşa mi-am amintit de câteva gânduri scrise de mine şi puse pe foaie în urmă cu câţiva ani şi m-am gândit că ar fi frumos să le valorific. Să le valorific nu material, ci spiritual, textul a fost scris în Ajunul Crăciunului din 2011 şi suna aşa:
         „Este Ajunul Naşterii Domnului, majoritatea oamenilor sunt în febra pregătirilor, a cumpărăturilor, a curăţeniei, toţi se agită pentru a fi casa curată, totul prefect.... însă mă întreb câţi dintre ei şi-au curăţat şi casa sufletului lor şi au dobândit liniştea?
        Mulţi dintre noi alergăm după lucruri exterioare, dar uneori uităm de ce e cel mai important... de interiorul nostru! Este importantă şi curăţenia casei, a ştergerii ferestrelor, dar să nu uităm sau să neglijăm că foarte importantă şi mai importantă decât ştergerea geamului, este curăţarea ferestrei sufletului, pacea interioară, armonia dintre exterior şi interior! Îmbinarea cât mai frumoasă şi pozitivă a interiorului cu exteriorul!”
         În completarea, conturarea sau în susţinerea a ceea am scris eu atunci, am găsit acum un frumos dialog al părintelui Nicolae Tănase care spunea că: “Bine facem că împodobim bradul. Numai că bradul trebuie să exprime forma văzută a formei interioare împodobite. Pentru că altfel este nimic, este o cheltuială. Dacă el arată curăţenia familiei, dacă el arată podoaba sufletului nostru, atunci arată şi credinţa noastră. Fericită este acea familie, în care soţul, soţia, copiii, toţi din casă s-au împărtăşit, s-au spovedit, şi au ţinut post în această perioadă.”
        Mi-aş dori ca în aceste zile să fim cât mai fericiţi, să ne simţim cât mai împliniţi, curaţi şi liniştiţi, ca toţi să simţim adevăratele bucurii ale oricărei perioade ale anului sau din viaţa personală. Să ştim să fim cu adevărat fericiţi, să ştim ce înseamnă o adevărată bucurie şi împlinire. Adevărata bucurie e atunci când simţi că inima e prea mică şi neîncăpătoare ca să poată găzdui o fericire şi bucurie atât de mare.
         În zilele de azi există prea puţină fericire adevărată, bucurie, împlinire, acestea sunt înlocuite de nişte pseudo-bucurii care răsucesc minţile în general ale adolescenţilor, tinerilor sau tinerilor adulţi şi care nu le oferă nici pe departe acea senzaţie de împlinire, acel sentiment de bucurie, care să îţi umple inima, să te facă să radiezi şi să pluteşti de fericire.
         Poate credeţi că vorbesc din cărţi sau din poveşti de mult apuse, dar nu… vorbesc din vieţile oamenilor care au învăţat să îşi preţuiască sufletul şi să-l hrănească cu hrana potrivită lui. Mai precis cu iubire, credinţă, nădejde în Cel de Sus şi în cele sfinte şi cu bunătate. Care au învăţat că fericirea e ceva mult mai frumos decât petreceri sau alte lucruri efemere, care au învăţat că fericirea vine din împlinirea sufletului, din dragoste, bunătate şi din căldura căminului.
         În loc de încheiere şi concluzii (pe care aş dori să le extrageţi singuri şi să luaţi ca îndemn ceea ce consideraţi dumneavoastră că aveţi nevoie) o să scriu câteva rânduri care sa imprime cu intr-un mod optimist acest sfârşit de an.
         Să încercăm să facem o retrospectivă a anului care e pe cale să se încheie şi să MULŢUMIM în primul rând Domnului pentru tot ce ne-a dat şi tuturor celor Sfinte pentru ajutor, dar să mulţumim şi oamenilor.
         Să spunem MULŢUMESC celor care ne-au fost mereu alături necondiţionat, celor care ne-au suportat aşa cum suntem, cu bune şi cu rele. Să mulţumim celor care ne-au transmis gândurile lor bune sau ne-au sfătuit şi ajutat să mergem mai departe în momentele grele. De asemenea, este indicat să cerem şi IERTARE celor cărora le-am greşit în vreun fel. Este bine să nu rămânem supăraţi cu cineva sau cu vreo mâhnire în suflet şi să ne mai ghidăm viaţa şi după spusele psalmistului David (psalmul 37:8): „Lasă mânia, părăseşte iuţimea; nu te supăra, căci supărarea duce numai la rău.” De asemenea să nu uităm să mulţumim celor care au avut răbdare cu noi, care ne-au îndrumat spre calea cea bună, şi şi-au dat silinţa aşa cum au putut ei. Să ne RUGĂM Bunului Dumnezeu ca în anul ce vine, să ne găsim liniştea şi bucuria cea adevărată, să fim mai BUNI unii cu alţii şi cu tot ceea ce ne înconjoară. Să încercam mai mult să îl înţelegem pe aproapele nostru şi să îl sfătuim dacă avem puterea şi ştiinţa necesară. Şi să nu uităm de cele 5 cuvinte magice pe care le-am scris într-un articol anterior, să nu uităm să spunem TE IUBESC, TE ROG, MULŢUMESC, AM ÎNCREDERE, IARTĂ-MĂ şi aş mai adăuga unul nou SĂ NE RUGĂM.
         Să avem parte de multe zâmbete, linişte sufletească, lumină şi să rămânem mereu aproape de cei dragi!

LA MULŢI ANI CU MULTĂ PACE ŞI ÎMPLINIRI!

Autor - Psih. Neacsa Ionela Cristina

Inapoi la sectiunea Articole