Culorile emoţiei

 


poza-culorile-emotiei       Că tot este toamnă şi acest anotimp ne oferă un frumos peisaj cromatic al naturii ce ne inspiră şi ne cheamă spre meditaţie, vom vorbi în acest material despre interiorul nostru, despre emoţii, stări şi sentimente.
       În interiorul nostru se află o mulţime de stări care ne definesc, ne fac unici, ne diferenţiază, ne colorează şi ne conturează caracterul. Putem fi plăcuţi sau antipatici, putem fi agreaţi sau dezagreaţi.
      Oamenii trăiesc de-a lungul vieţii mai multe stări, cum ar fi cele de bucurie, de fericire, dar în anumite momente pot resimţi şi stări precum tristeţea, durerea, supărarea sau dispreţul.
       Nesiguranţa, teama sunt şi ele stări pe care omul le resimte şi care îi crează o stare de disconfort, mai precis de anxietate. Dar este bine să învăţăm să le gestionăm pentru a le face faţă.
       După cum observăm omul trece prin multe stări afective care poartă diverse culori, de la cele mai vii la cele mai închise. Aceste stări intense şi de scurtă durată se numesc emoţii şi sunt însoţite de modificări fiziologice, dar şi de comportament.
        Dar să încercăm să definim ce este emoţia
        Cu toţii credem că ştim ce înseamnă emoţia, dar de foarte multe ori când vine vorba să îi dăm o definiţie parcă simţim că ne pierdem toate cuvintele şi avem un maaare lapsus în a le găsi.
        Emoţia este o trăire pe care ne-o dă ceva sau cineva, şi noi o transmitem mai departe prin atitudinea pe care o afisăm. Cuvântul “emoţie” provine din latinul “emotus” care înseamnă “mişcat”, şi dacă ar fi să îl traducem în termeni psihologici ar fi prin substantivul “reacţie”.
        Putem defini asftel emoţia ca fiind o stare afectivă intensă, însoţită adeseori de modificări în activităţile organismului, care se caracterizează printr-o bruscă perturbaţie în plan fizic sau psihic.
        De-a lungul vieţii ne confruntăm cu diverse stări. Dar în funcţie de felul nostru de a fi (cel de bază) percepem evenimentele diferit faţă de alţii, şi răspundem corespunzător felului nostru caracteristic. Astfel, in funcţie de temperamentul omului, o emoţie va fi mult mai traită şi mai “solicitată” decât “surorile” ei.
        Există mai multe tipuri de emoţii pe care oamenii le trăiesc de-a lungul vieţii, mai mulţi psihologi încercând să le clasifice. O să notăm mai jos clasificarea emoţiilor după cunoscutul psiholog Daniel Goleman, psiholog cunoscut în special pentru cercetările sale privind inteligenţa emoţională. Astfel, acesta le clasifică în opt stări care îmbracă mai multe forme:
        Mânia: Furia, Resentimentul, Exasperarea, Indignarea, Vexarea, Animozitatea, Irascibilitatea, Ostilitatea, Ura.
        Tristeţea: Supărarea, Mâhnirea, Îmbufnarea, Melancolia, Mila de sine, Singurătatea, Disperarea, Deprimarea.
        Frica: Anxietatea, Nervozitatea, Preocuparea, Consternarea, Neînţelegerea, Îngrijorarea, Teama, Spaima, Groaza, Fobia, Panica.
        Bucuria: Fericirea, Uşurarea, Mulţumirea, Binecuvântarea, Încântarea, Amuzamentul, Mândria, Plăcerea senzuală, Răsplata, Satisfacţia, Extazul.
        Iubirea: Acceptarea, Prietenia, Încrederea, Amabilitatea, Afinitatea, Devotamentul, Adoraţia, Dragostea, Mila.
        Surpriza: Şocul, Mirarea.
        Dezgustul: Dispreţul, Aversiunea, Detestarea, Repulsia.
        Ruşinea: Vinovăţia, Jena, Supărarea, Remuşcarea, Umilinţa, Regretul.
        Psihologul Daniel Goleman afirmă faptul că pe baza acestor emoţii se formează predispoziţiile sau starea de spirit. Predispoziţiile nu sunt atât de intense şi de evidente precum emoţiile, însă au o durată mai mare faţă de emoţii, care sunt de scurtă durată. Dincolo de predispoziţii se află temperamentele, tendinţa omului de a-şi aminti anumite emoţii şi care determină comportamentul general al persoanei în anumite situaţii.
        După cum vedem emoţiile ne dau sentimente şi trăiri diferite. Acestea ne colorează viaţa în mii de culori, ne dau vise frumoase, sau în sens opus, stări de nelinişte.
        De exemplu o cerere în căsătorie dă naştere unei mulţimi de emoţii plăcute, bucurie, lacrimi de fericire, zâmbete, amintiri plăcute, toate se petrec în câteva minute, emoţii de neuitat.... Starea afectivă în acele momente este una intensă. În schimb o întâmplare mai puţin fericită crează o stare afectivă tot puternică, însă de data aceasta cu reacţii înclinate mai mult în sens negativ, omul resimţind stări de nelinişte, teamă, nesiguranţă sau furie.
        Emoţiile uneori sunt mai puternice decât noi înşine, dacă nu ne cunoaştem suficient de bine, sau dacă nu ne-am mai întâlnit cu ele până atunci. Dar indiferent de situaţie trebuie să ştim să le mânuim într-un mod pozitiv şi să nu cedăm mai ales în faţa emoţiilor negative. Întotdeauna trebuie să ne cultivăm încrederea în noi înşine şi să extragem orice lucru bun din orice situaţie. Asta ne va da şi mai multă încredere în noi şi astfel vom putea gestiona situaţia într-un mod constructiv.
        Un alt aspect de care trebuie ţinut seama este acela că nu există cazuri identice, ci doar asemănătoare, de aceea nu este întotdeauna indicat să imităm pe alţii, ci să fim noi înşine. Ne putem inspira din modelele celorlalţi însă este bine să facem lucrurile aşa cum simţim noi că este mai bine. Este bine să fim şi creativi, acest lucru ajută la relaxare şi indiferent de cât de stresantă ar fi situaţia să avem speranţa în suflet că totul va fi bine.
        După cum vedem, multitudinea de emoţii ne colorează intens viaţa, dar într-un mod frumos. Poate vi se pare ciudat că în pofida tuturor emoţiilor, chiar şi a celor negative, am spus per general că emoţiile ne colorează viaţa într-un mod plăcut. Aşa este, deoarece dacă nu ar exista şi ele, nu am ştii că facem comparaţii şi poate totul ar părea gri. Existând diverse stări, există şi mai multe culori, însă este bine să le gestionăm cum trebuie pentru a trăi în proporţie mult mai mare emoţiile pozitive.
        Vă doresc o toamnă frumoasă şi vă sugerez ca să găsiti timp să faceţi o plimbare în parc, să priviţi culorile frumoase ale toamnei, coloritul frunzelor care transformă toamna în a doua primăvară, să ascultaţi foşnetul frunzelor şi să alergaţi prin ele, să încercaţi să vă relaxaţi, să căutaţi şi să trăiţi emoţii care să vă bucure şi să vă încânte sufletul.

Autor - Psih. Neacsa Ionela Cristina

Inapoi la sectiunea Articole