Modificari privind desfasurarea activitatii profesiei de psiholog cu drept de libera practica


        Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - MMFPSPV, Institutul National de Statistica - INS - Ordinul nr. 123/123/2015 privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protecţiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011. Conform acestui Ordin, ocupatia de "psiholog" (cod COR: 263411) a fost radiata din Indexul Clasificarii ocupatiilor din Romania.
        Astfel, psihologii vor putea fi angajati in urmatoarele ocupatii specializate:

  1. 1. Psiholog in specialitatea psihologie clinica (codul 244501);
  2. 2. Psiholog in specialitatea consiliere psihologica (codul 244502);
  3. 3. Psiholog in specialitatea psihoterapie (codul 244503)
  4. 4. Psiholog in specialitatea psihologia muncii si organizationala (codul 244504)
  5. 5. Psiholog in specialitatea psihologia transporturilor (codul 244505)
  6. 6. Psiholog in specialitatea psihologia aplicata in servicii (codul 244506)
  7. 7. Psiholog in specialitatea psihologie educationala, consiliere scolară si vocationala (codul 244507)
  8. 8. Psiholog in specialitatea psihopedagogie speciala (codul 244508)
  9. 9. Psiholog in specialitatea psihologie aplicata în domeniul securiatii nationale (codul 244509)
  10. 10. Psiholog in specialitatea psihologie judiciara - evaluarea comportamentului simulat (codul 244510)

       De asemenea, existenta ocupatiei de psiholog in afara ariei de reglementare profesionala induce in eroare beneficiarii serviciilor psihologice, psihologii cu drept de liberă practica, dar si angajatorii acestora. In aceasta ordine de idei, s-a observat tendinta unor institutii de a angaja psihologi cu o singura norma de munca, insa cu o paleta larga de atributii profesionale, nerespectand standardele de calitate in serviciile psihologice si aducand grave prejudicii pietei serviciilor psihologice (ex. un psiholog avea obligatia furnizarii serviciilor in mai multe specialitati profesionale).
       Totodată, ocupatia de psiholog, ca ocupatie distincta de cele aferente specialitatilor profesionale, a permis de multe ori speculatii si artificii juridice, care au facilitat exercitarea ilegala a profesiei.
       Dupa masura radierii ocupatiei de psiholog, angajatorii si beneficiarii serviciilor psihologice vor putea accesa doar servicii psihologice specializate, in acord cu standardele de calitate in serviciile psihologice, potrivit reglementarilor nationale si practicii internationale in domeniu. Prin noua masura, preconizam o limitare si chiar o eliminare a cazurilor in care psihologii sunt obligati prin fisa postului sa desfasoare nenumarate activitati profesionale, in conditii profesionale si economice dezavantajoase. De asemenea, furnizorii de metode si tehnici de evaluare si asistenta psihologica standardizate, nu vor mai putea comercializa aceste servicii catre societati comerciale sau catre persoane care invoca angajarea in ocupatia de psiholog, in conditiile in care nu detin atestat de libera practica. Se anticipeaza o crestere a numarului de angajari si contractari de servicii psihologice, o crestere a importantei sociale si economice a profesiei in societatea romaneasca si o eliminare a practicii ilegale in profesie.

Surse:
www.copsi.ro ( Colegiul Psihologilor din Romania )
www.lege5.ro

Inapoi la sectiunea Noutati