De multe ori auzim în jur expresii de genul „nu mai pot”, „nu mai am forţa”, „nu mai vreau”. Acestea sunt expresii premergătoare eşecului, arată lipsa dorinţei, speranţei de a continua, de a dori să schimbi situaţia. Sunt expresii, gânduri care ne vor duce rapid la pierderea luptei, ne vor îndrepta spre înfrângere. Dar cea mai dificilă expresie este ultima, şi anume: „Nu mai vreau”, ea este cea mai grea de schimbat, deoarece persoana însăşi nu mai doreşte să facă ceva pentru a schimba situaţia respectivă şi practic îşi doreşte răul, practic se lasă învinsă.
Într-adevăr în viaţă este bine să punem capăt anumitor comportamente, sa spunem „nu mai vreau să fumez”, este de dorit acest lucru, dar de multe ori nu rostim această expresie pentru a punem capăt unui astfel de comportament, ci din contră spunem: „Nu mai vreau sa încerc să mă las de fumat, căci am mai încercat de 10 ori fără niciu rezultat”, doar oare am avut noi puterea necesară de a ne lăsa, am încercat noi toate căile, am încercat noi să fim noi insine şi să ducem planul la bun sfârsit fară a ne lasa influenţaţi de prietenii fumători şi să cădem noi iarăşi în acesată cursă vicioasă, am încercat să spunem STOP, nu vreau, vreau să fiu un om liber, fără ca o tigară îmi dea bătăi de cap şi alte stări fiziologice sau psihologice? Sau mai degrabă am zis, hai sa iau o tigară, căci ce poate să îmi facă, din contră mă linişteşte... Dar de fapt lucrurile nu sunt nici pe departe aşa.
În acest articol nu mă refer la şi nu vreau să pun accentul pe renunţarea la acele lucruri care ne sunt dăunătoare, ci vreau să sublieniez şi să pun accentul pe renunţarea atât de usoară a omului la ideal, renunţarea omului de a avea o viaţă mai bună, o viaţă de calitate, care să iasă din tiparele care s-au îndrădăcinat atât de mult în zilele noastre.
Uneori îmi pun întrebarea oare oamenilor le este frică să fie diferiţi de ceea ce fac majoritatea din jurul lor? De ce sunt atat de usor influenţabili de anuturaj, de mass-media? Oare de ce le e teama să facă lucruri care se practicau în anii trecuţi? Răspunsuri sau argumente de genul „erau alte timpuri”, „s-au schimbat vremurile” nu cred, deoarece peste tot si in toti anii tot oameni au existat, si cu toate ca aveau un trai mai dificil, rata mortalităţii era mult mai scăzută, longevitatea era mult mai crescută, oare de ce nu vrem să le urmăm şi noi exemplul şi ne complacem cu atâta informaţie negativă cu care ne hranim zi şi noapte, cu care ne hranim pe noi insine, pe cei din jurul nostru, pe copiii nostri, cărora ulterior ajungem să le reprosăm anumite acţiuni sau începem să ne văităm că uite ce îmi face şi ce îmi drege, sau ce urât îmi vorbeşte.
Haideţi să revenim, să renaştem valorile, să luptăm pentru vise şi nu să alergăm după amăgiri, haideţi să reînviem calitatea. Cum? Cum putem face asta? În primul rând renunţând la ceea ce este nociv (alcool, tutun, droguri, emisiuni TV, seriale, filme care ne instigă la diverse comportamente imorale) şi să le înlocuim cu un stil de viaţă sănătos, firesc, din care avem ce învăţa şi să gustăm din adevărata libertate si din dulcea fericire adevărată şi neefemeră.